OLD COWS           
Van Toen - Voor Nu -  Voor De Toekomst                     

Zo, de allereerste sessie huwelijkstoestemmingsakten (1913-1919) is te water gelaten. Toch aanzienlijk meer werk en aandacht aan moeten (en willen) besteden dan ik vooraf gedacht had. Het is nu wel erg duidelijk geworden dat ouders of één van de twee vaak en pas tot het laten opstellen van een toestemmingsakte over gingen, zelfs moesten gaan, als zoon of dochter elders dan in Dreumel of naburige gemeenten, gingen trouwen. 

Zoals in Dinxperlo, Maarssen, Laren, Utrecht, Amsterdam of Roosendaal en Nispen. Of België, of in ver Duitsland zelfs. Ouders wilden dan wel bij de huwelijksvoltrekking aanwezig zijn, maar het was dan simpelweg te ver en te duur weg. Hoogst waarschijnlijk was dat ook de reden dat deze toestemmingsakten in het leven werden geroepen. Je kan als wetgever wel in een wet vast leggen dat ouders toestemming moeten geven als hun kinderen nog niet de wettelijk vastgestelde leeftijd (Waarna géén toestemming meer nodig was) hadden bereikt, maar als je dan na laat om een mogelijkheid te scheppen dat ouder ook altijd ‘tegenwoordig’ (lees aanwezig) konden zijn bij die huwelijken, … tja … dan maar een huwelijkstoestemmingsregister in het leven roepen voor die ouders, waarvan de kinderen te ver van huis gingen trouwen. 





Toestemmingsakte no.1 : Hendrika Merkx, zijnde de moeder van de bruidegom Gerardus Gijsbertus Luijpen, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 9 januari 1920, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Sofia Schneider. Gerardus Gijsbertus Luijpen en Sofia Schneider trouwen in … Goh, Sofia Schneider werd geboren in Duitsland, Mülheim am Rhein, een slordige 180 kilometers verwijderd van Dreumel. 

Geen wonder dat Hendrika Merkx op deze wijze haar toestemming moest verlenen. Tegelijkertijd is het vrijwel onmogelijk om een trouwakte te vinden, want ongetwijfeld heeft Gerardus Gijsbertus Luijpen wèl de reis naar de geboorteplaats van zijn bruid ondernomen om dààr te kunnen trouwen. 

Mocht ik deze huwelijksakte nog vinden, dan ben u, op mezelf na, de tweede die het zal weten.



▲Toestemmingsakte no.2 : Martinus Strik, zijnde de vader van de bruidegom Martinus Strik, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 20 januari 1920, zijn toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Francisca van Deursen. Martinus Strik en Francisca van Deursen trouwen in Lieshout, op 21 januari 1920.   


Toestemmingsakte no.3 : Lambertus van Baren en Johanna Salet, zijnde de ouders van de bruidegom Lambertus van Baren, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 6 april 1920, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Maria Catharina van den Elsen. Lambertus van Baren  en Maria Catharina van Elsen trouwen in Lith, op 8 april 1920   ▼

Toestemmingsakte no.4 : Jan van Deursen en Anna Maria Alijda Gerlag, zijnde de ouders van de bruidegom Wilhelmus van Deursen, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 22 april 1920, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Wilhelmina Petronella Theunisse. Wilhelmus van Deursen  en Wilhelmina Petronella Theunisse trouwen in Berghem, op 28 april 1920. ▼


Toestemmingsakte no.5 : Jan Willem den Biesen en Geertruida Hol, zijnde de ouders van de bruid Wilhelmina Johanna den Biesen, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 9 juni 1920, hun toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Josephus Antonius Delmee. Wilhelmina Johanna den Biesen en Josephus Antonius Delmee trouwen in 's-Hertogenbosch, op 16 juni 1920.  ▼

Toestemmingsakte no.6 : Willem Bleij, zijnde de vader van de bruidegom Franciscus Bleij, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 27 december 1920, zijn toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Lucia Bonink. Franciscus Bleij en Lucia Bonink trouwen in Dreumel, op 6 april 1921.  ▼

Aanvankelijk had ik de trouwakte van Franciscus Bleij en Lucia Bonink gezocht in Rotterdam, omdat ze daar woonde. Maar na lang zoeken had ik hun huwelijksakte nog steeds niet gevonden.  Ik wist weliswaar het jaar (1920) waarin vader Bleij zijn toestemming gaf, maar dat wil alleszins niet zeggen dat het echtpaar ook in dàt jaar trouwde. Zeker al niet, omdat de toestemming op 27-12-1920 wordt verleend, slechts een zeer kort aantal dagen later gevolgd door 1921. 

Zodoende publiceerde ik dit deel 10B eerst zónder huwelijksakte van dit echtpaar. Hetgeen een lezer,  Leo van Lubeek, was opgevallen en dankzij zijn oplettendheid kwam ik er achter dat ik mogelijk door het bos de bomen even te ver uit het oog was verloren. Leo van Lubeek maakte me erop attent -waarvoor veel dank- waar en wanneer dit echtpaar trouwde en een korte blik in alle persoonlijke dossiers over Dreumelnaren en -naressen die ik heb verzameld, maakte al snel duidelijk dat daar gewoon het persoonlijke dossier van Lucia Bonink tussen staat (en al langer stond)... met daarin haar en hun -nota bene Dreumelse- huwelijksakte. Die ik inmiddels hier direct boven heb toegevoegd.  ▲ ▲

Overigens, toen ik toch Rotterdamse akten aan het zoeken was, kwam ik erachter dat ... Vanaf 27-12-1920 tot het eind van dat jaar zijn er gedurende dat luttel aantal dagen méér mensen getrouwd in R’Dam, dan in Dreumel op àlle –digitale- huwelijksakten tezamen. 

Niet te geloven, er moeten hele rijen met gemeentelijke secretarissen (& secreteresses ?) zich ijverig in liters zweet hebben zitten werken om al die blije mensen te registreren. 

Rotterdam heeft ook een apart register met alleen de ON-even akte-nummers (3, 5, 7, 2137, enz.) èn een ander apart huwelijksregister met alle even (2, 4, 6, 2138, enz.) aktenummers. Anders zouden de gemeentelijke ambtenaren slechts huwelijken in één register hebben kunnen toevoegen. 

De laatste Rotterdamse huwelijksakte akte in 1920 met een ONeven aktenummer is akte no. 5229 en de laatste akte met een even aktenummer is 5230. Vijf duizend twee honderd en dertig huwelijken in één jaar. Ongelofelijk!                  

In Dreumel werden in héél 1920 ... schrik niet ... 16 huwelijken voltrokken. Wel is dan natuurlijk op te merken dat Dreumel een slordige tussen de 2500 en 3000 inwoners had toen en Rotterdam in 1920 meer dan 506.000 !! Dus ... (Inwonersaantal R'Dam) 506.000 gedeeld door (Inwonersaantal Dreumel) 3000 = 168,7 (R'Dam groter dan Dreumel) ... x 16 = 2700 huwelijken in Dreumel ... als Dreumel net zo bewonersrijk zou zijn geweest als Rotterdam. (Gelukkig niet, zeg !!)

Het Dreumelse huwelijkstoestemmingsregister van 1920 wordt afgesloten met deze lege akte:






Toestemmingsakte no.2 : Cornelis van Beers en Petronella van der Eijk, zijnde de ouders van de bruidegom Hendrik Gerard van Beers, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 18 november 1921, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Petronella Gerarda Luijpen. Hendrik Gerard van Beers en Petronella Gerarda Luijpen trouwen in Dreumel, op 21 november 1921.

Toestemmingsakte no.3 : Jacoba Reuser, zijnde de moeder van de bruid Hendrika van Rhijn, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 32 december 1921, haar toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Wilhelmus Bernardus Verbruggen. Hendrika van Rhijn en Wilhelmus Bernardus Verbruggen trouwen in Dreumel, op 4 januari 1921.







Toestemmingsakte no.1 : Willemina van Gameren, zijnde de moeder van de bruidegom Dirk Hendrik Udo, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 17 maart 1922, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Christina Smits. Dirk Hendrik Udo en Christina Smits trouwen in Tiel, op 18 maart 1922. ▼

Toestemmingsakte no.2 : Adrianus van Lent, zijnde de vader van de bruid Johanna Hendrika van Lent, verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 28 juli 1922, zijn toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Johannes Boerman. Johanna Hendrika van Lent en Johannes Boerman trouwen in –toe maar – Amsterdam, op 16 augustus 1922. (Er lijkt weinig over gebleven van de –ooit- geldende gewoonte om daar te trouwen, waar de bruid werd geboren. Johanna Hendrika van Lent wordt in Dreumel geboren op 9 augustus 1894):  ▼











Toestemmingsakte no.3 : Cornelis van Beers en Petronella van der Eijk, zijnde de ouders van de bruidegom Wilhelmus Hubertus van Beers, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 7 augustus 1922, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Elisabeth Johr. Wilhelmus Hubertus van Beers en Elisabeth Johr trouwen in (Duitsland?) … ??, op … ??

 

Maar wat is het nou, meneer de gemeente-secretaris, Kassel of Wahn? 

Want die twee Duitse gemeenten liggen minstens 248 kilometers uiteen. Alleen al door die onduidelijkheid is het vinden van een huwelijksakte onmogelijk geworden, nog afgezien dat het zeer waarschijnlijk een Duitse huwelijksakte zal zijn geworden. 


Toestemmingsakte no.5 : Hendrik Jan van den Berg en Johanna van Deursen, zijnde de ouders van de bruidegom Machiel van den Berg, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 20 september 1922, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Dingena Timmermans. Machiel van den Berg en Dingena Timmermans trouwen in Nieuw-Vossemeer, op 29 september 1922.

Om de bladzijden van deze zeer waardevolle en kwetsbare boekwerken plat te houden tijdens het scannen, wordt hier gebruik gemaakt van zéér gespecialiseerde hulpmiddelen … een kruiskopschroevendraaier !!




Toestemmingsakte no.6 ▲: Willem Bosch en Wilhelmina van Woezik, zijnde de ouders van de bruidegom Johannes Leonardus Bosch, verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 2 november 1922, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Pieternella Korst. Johannes Leonardus Bosch en Pieternella Korst trouwen in Rotterdam, op 17 januari 1923. En … de digitale huwelijksakten van Rotterdam gaan niet verder dan tot en met 1922. Dus …  












Toestemmingsakte no.1 : Hendricus Wilhelmus Sackers, zijnde de vader van de bruidegom Petrus Alardus Sackers (32), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 10 maart 1923, zijn toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Grietje Frankfort (28, wonende te Mechelen, België). Petrus Alardus Sackers en Grietje Frankfort trouwen in … hoogst waarschijnlijk Mechelen, België.

 

Mechelen ligt in de Belgische provincie Antwerpen. Gelukkig biedt www.zoektakten,nl de prachtige mogelijkheid om ook voor wat België betreft naar akten te kunnen zoeken.

 

Maar … dikke pech … de digitaal beschikbare huwelijksakten van Antwerpen gaan niet verder dan tot en met 1910. 









Toestemmingsakte no.2 : Maria van Geenen, zijnde de moeder van de bruidegom Christiaan Adrianus Schmidt (26), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 23 maart 1923, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Johanna Catharina van den Heuvel (25). Christiaan Adrianus Schmidt en Johanna Catharina van den Heuvel trouwen in … Utrecht, op 11 april 1923. Maar helaas … geen digitaal beschikbare Utrechtse huwelijksakten, die slechts tot en met 1922 gaan. (Info trouwdatum/-plaats van http://www.pondes.nl).


Toestemmingsakte no.3 : Martinus Sas (60), zijnde de vader van de bruid Petronella Theodora Sas (26), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 16 mei 1923, zijn toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Nicolaas Hendrikus de Rijk (30). Petronella Theodora Sas en Nicolaas Hendrikus de Rijk trouwen in Dreumel, op 22 mei 1923. (Met dank aan www.tremele.nl voor de foto en het bidprentje).  


Toestemmingsakte no.4 : Johanna Petronella Reuser (53), zijnde de moeder van de bruid Maria Antonia van Nuenen (25), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 30 oktober 1923, haar toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Wilhelm Bernhard Roelofs (22). Maria Antonia van Nuenen en Wilhelm Bernhard Roelofs trouwen in Dreumel, op 31 oktober 1923.






Toestemmingsakte no.1 : Willem Bosch (53) en Wilhelmina van Woezik (49), zijnde de ouders van de bruidegom Jan Bosch (23), verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 21 januari 1924, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Catharina Fücks (25, zij is Duitse). Jan Bosch en Catharina Fücks trouwen … zeer waarschijnlijk in de plaats waar de bruid woont, namelijk Ossenberg, Duitsland en, nóg zeer waarschijnlijker, in 1924. Ik heb daar jammer genoeg geen huwelijksakte van.

Toestemmingsakte no.2 : Cornelis van Beers (59) en Petronella van der Eik (58), zijnde de ouders van de bruid Maria Wilhelmina van Beers (25), verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 14 februari 1924, hun toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Petrus Johannes Pennings (46). Maria Wilhelmina van Beers en Petrus Johannes Pennings trouwen in … ??, op … ??


Niets te vinden in de digitale archieven van het Gelders Archief;

Niets te vinden in de digitale archieven van WieWasWie;

Niets te vinden in de digitale archieven van http://www.zoekjestamboom.nl

Op www.wikitree.com slechts de informatie hier rechts getoond.

Niets te vinden in de digitale archieven van www.myheritage.com

     

Niets te vinden … waar dan ook.

 


Toestemmingsakte no.3 : Willem Bleij (64), zijnde de vader van de bruidegom Willem Bleij (26), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 10 Mei 1924, zijn toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Johanna Maria Termeer (22). Willem Bleij en Johanna Maria Termeer trouwen in … zeer waarschijnlijk Duitsland, waar Johanna Maria Termeer woont, in Duisburg. Op … ?? Geen Duitse huwelijksakte beschikbaar. 


Toestemmingsakte no.4 : Antonia Kooijmans (51), zijnde de moeder van de bruid Anna Maria van Deursen (24), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 15 Mei 1924, haar toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Christiaan Heesakker (25). Anna Maria van Deursen en Christiaan Heesakker trouwen in Dreumel, op 15 mei 1924.


Toestemmingsakte no.5 : Elisabeth Maria Sas (65), zijnde de moeder van de bruidegom Johannes Cornelis van Nuenen (27), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 14 juli  1924, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Gerarda van Baren (20). Johannes Cornelis van Nuenen en Gerarda van Baren trouwen in Dreumel, op 16 juli 1924.


Toestemmingsakte no.6 : De ouders van Gerarda van Baren op de huwelijksakte hier direct boven, te weten Lambertus van Baren (62) en Johanna Salet (59), zijn ook de ouders van de broer van  Gerarda, de bruidegom Gerardus van Baren (27). Zijn ouders verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 15 augustus 1924, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Wilhelmina Alegonda van de Weerd. (25). Gerardus van Baren en Wilhelmina Alegonda van de Weerd trouwen in Wamel, op 18 augustus 1924.


Toestemmingsakte no.7 : Evert van Valburg (58) en Christina Aletta Termeer (52), zijnde de ouders van de bruid Janna van Valburg (23), verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 28 november 1924, hun toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Jacob van Mill (27). Janna van Valburg en Jacob van Mill trouwen in Amsterdam, op 10 december 1924.






Toestemmingsakte no.1 : Maria Engelina Kleijnen (70), zijnde de moeder van de bruidegom Hendrikus Gerardus Elsen (29), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 21 januari 1925, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Maria Anna de Leeuw (31). Hendrikus Gerardus Elsen en Maria Anna de Leeuw trouwen in Appeltern, op 28 januari 1925.   ▼

Toestemmingsakte no.2 : Gijsberta Catharina Bouwmans (71), zijnde de moeder van de bruidegom Alardus Cornelis de Kleijn (26), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 13 februari 1925, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Petronella Geertruida de Wild (22). Alardus Cornelis de Kleijn en Petronella Geertruida de Wild trouwen in Dreumel, op 17 februari 1925.   ▼



Toestemmingsakte no.3 : Geertruida Hol (62), zijnde de moeder van de bruid Johanna Petronella den Biesen (22), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 18 april 1925, haar toestemming te verlenen voor haar huwelijk met haar bruidegom Petrus Jacobus Johannes Strouken (? 28). Johanna Petronella den Biesen en Petrus Jacobus Johannes Strouken trouwen in … zeer waarschijnlijk ‘s-Hertogenbosch, waar Johanna Petronella den Biesen woont. Helaas gaan de digitale huwelijksakten van de stad 's-Hertogenbosch niet verder dan 1922.  ►althans digitaal niet.






Toestemmingsakte no.4 : Wilhelmina van Overdam (35), ‘echtgenoote’ van Arnoldus Christiaans, zijnde de moeder van de bruidegom Antonius Marinus Christiaans (26), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 2 mei 1925, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Luise Gambaretto (22). Antonius Marinus Christiaans en Luise Gambaretto trouwen in … zeer waarschijnlijk Trechtingshausen, Duitsland, want daar woont Luise Gambaretto. Maar een huwelijksakte kan ik u helaas niet laten zien.


Hoe zou het bruidspaar elkaar ontmoet hebben, zij wonend een hele dikke 300 kilometers van Dreumel af?


  

Als je ’transportmiddelen 1925’ in tikt en Internet laat zoeken, krijg je dit …  



                                                                     ▼  ▼


Toestemmingsakte no.5 : Johanna Gerlag (48), ‘echtgenoote’ van Cornelus Jansen, zijnde de moeder van de bruidegom Jacobus Jansen (23), verklaart op deze Dreumelse toestemmingsakte van 20 mei 1925, haar toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Wilhelmina Elisabeth Gerlag (20). Jacobus Jansen en Wilhelmina Elisabeth Gerlag trouwen in Dreumel, op 20 mei 1925.   ▼

Toestemmingsakte no.6 : Johannes van Mourik (59) en Maria van Oorsouw (62), zijnde de ouders van de bruidegom Josephus van Mourik (29), verklaren op deze Dreumelse toestemmingsakte van 9 juni 1925, hun toestemming te verlenen voor zijn huwelijk met zijn bruid Hendrika Johanna Wilhelmina van Zonsbeek (22). Josephus van Mourik en Hendrika Johanna Wilhelmina van Zonsbeek trouwen in Dreumel, op 10 juni 1925.  ▼


Ik heb eigenlijk en eerlijk gezegd en geschreven, geen idee of ik in het komende deel C van deze huwelijkstoestemmingsregistratie voldoende ruimte heb om alles weer te geven vanaf -de nog resterende jaren- 1926 tot en met 1932. Ik heb het al eens eerder gemeld, dat ik niet of nauwelijks in het vooruit kijk wat me te wachten staat. 

Voornamelijk omdat ik me erg graag wil laten verrassen door die onbekendheid en daar dan op inspeel zodra ik het tegen kom. Al en telkens van tevoren weten wat je te wachten staat is in dit geval -geheel anders als in veel andere omstandigheden- niet leuk, althans dat vind ik. 

Mochten er nog teveel akten zijn om deel C niet te overbelasten, dan zal er vanzelf een deel D ontstaan. We wachten het met positieve spanning af.