OLD COWS           
Van Toen - Voor Nu -  Voor De Toekomst                     

Niet voor de eerste keer maak ik maar weer eens de opmerking dat je, terwijl je bezig bent met het geduldig en langdurig zoeken naar het ene, het hele andere tegen komt.

Ik heb onlangs een document gevonden waarin geschreven wordt over Dhr. H.F. Fijnje. De persoon die de Dreumelse en Wamelse en Alphense  polders een stuk droger maakte dan ze, vóór het installeren van de door hem uitgevonden stoomgemalen, ooit waren geweest. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar -zoveel mogelijk- afbeeldingen en documenten die daarmee te maken hebben en zoek onder andere in tijdschriften. Onder andere in deze ... 

En raadt eens wie daar pontificaal op de voor pagina afgebeeld wordt. Inderdaad, de heer H.F. Fijnje. In het 'echte' verhaal over de heer Fijnje wordt een betere afbeelding getoond. 

En ik zoek voort naar steeds meer, met name in het tijdschrift met dezelfde titel als hierboven. En wat kom ik daar weer ineens in tegen. Het heeft niets met Fijnje te maken en niets met Dreumel, verre van dat zelfs. 

Ineens staat er plompverloren in dat tijdschrift een wederom prachtige afbeelding van de apparaten die Amsterdam in 1891 van stroom voor zagen. Ik had er graag veel meer tekst en uitleg bij gegeven, maar waar het tijdschrift niet over rept, kan ik ook hier niet herhalen en moeten u en ik het doen met deze afbeeldingen. Ik vind ze wonderschoon en bedenk me elke keer weer dat deze al werden gemaakt en toegepast ... 125 jaartjes geleden.