OLD COWS           
Van Toen - Voor Nu -  Voor De Toekomst                     

Het is vrijdagmiddag, uurtje of drie. Ik mag elke vrijdag eerder naar huis. Niet geheel kosteloos, want ik moet er wel uren voor inleveren, maar dan heb je ook wat. Namelijk elke vrijdag om twaalf uur bij Damen Shipyards in Gorinchem weg rijden, in de wetenschap dat je je daar aanstaande maandagochtend pas weer hoeft te melden. 

En dus volop tijd om in eerste instantie 1895 op de kaart en deze website te zetten. 1894 Zal spoedig volgen, maar voordat ik daar aan begin, ga ik toch eerst weer even aandacht besteden aan wederom een van Lubeek geestelijke, deze keer Maria Anna Antonia (Marie) van Lubeek. De tweede in de 'rij' van 5 zusters uit één gezin, die allen (R.K) zuster en non werden. Zodra ik dat verhaal weer rond heb en ook op deze website heb gezet, ga ik weer verder met Saillante Dreumelse krantenberichten. 

Maar nu eerst 1895:


Bij hoge uitzondering -en éénmalig- heb ik in de weergave van krantenberichten van 1894 toch eens al die meldingen opgenomen van de Rijnvaart- en Scheepstijdingen, die ik normaliter consequent oversla, als ik ze tegen kom. Ze zijn van geen toegevoegde waarde, voor zover ik dat al vast zou mogen stellen, en dus klik ik altijd snel door naar een mogelijk wèl nuttig en volgend krantenbericht. Ik moet aan de ene kant blij zijn dat ze door het zoekprogramma van Delpher gevonden worden, want dat geeft aan dat er niet al teveel Dreumelse meldingen niet worden gevonden. Maar aan de andere kant gaat er wel veel tijd in zitten om ze allemaal, maar onverrichter zake, toch voorbij te zien komen en dóór te moeten klikken. Maar dat is overigens ook het geval met alle meldingen van persónen die de achternaam 'van Dreumel' dragen. Best heel veel en wellicht dat ik nog eens opteer om die, en dan weer uitdrukkelijk eenmalig, ook eens op te nemen in deze saillante verhalen.

Maar, nu eerst voorrang voor de wel nuttige berichten in 1894:

Het is en blijft een groot voordeel dat er 2-dagen-lange-weekenden bestaan. Ik herinner me nog dat mijn vader -al heel lang zaliger- nog op zaterdagochtenden moest werken. Maar hij maakte ook nog mee dat dat niet meer hoefde. Dat was dan wel werken waar voor betaald werd en dat kan ik niet melden over de activiteiten, die ik in mijn 2,5 dagen durende weekenden veelal pleeg. In geef uitvoering aan mijn passobby (passsie & hobby) en dat met overtuiging en volharding en nog steeds uitermate gemotiveerd, alhoewel gepokt en gemazeld door alles wat deze passobby me al gebracht heeft.

Zo doet het me enorm veel deugd dat ik ook 1893 alweer klaar heb en u kan laten zien. Verbaast U rustig enige momenten over de familie Jurgens uit Oss, die blijkbaar nog een paar vierkante meters grond in Dreumel hadden en daar grondbelasting over moesten betalen. Ik weet compleet zeker dat ze er niet langdurig onder geleden hebben!!


Deel 17 kan ik afronden en heb dat inmiddels afgerond met dat opmonterende bericht over overtreders der verordening op de hondenbelasting (hondenbelasting ontduikende?) Dreumelnaren. Maar probeer nu eens de eerste negen regels van dat artikel daar-links-naast te ontcijferen. Ik weet helemaal niet wie deze regels behoren te kunnen begrijpen, maar zouden dat de lokale en/of gemeentelijke overheid moeten zijn? Dreumel staat op de vijfde regel van onderen, dus zal er toch iemand in onze gemeente moeten zijn die hier brood van kan bakken. Algebra en wiskunde zijn nooit mijn favoriete vakken geweest, en men zou zelfs mogen beweren, zonder te liegen, dat het m'n zwakste punten ooit waren, maar/dus ik begrijp er geen syllabe van.

Desondanks is het wederom gelukt een deel toe te voegen aan de reeds opgebouwde reeks. Op naar Deel 18. Ik ga dit deel 17 nu bijschrijven in de index van deze website en dan is deel 17, net als alle gebeurtenissen die er in beschreven worden, ook geschiedenis. Maar toch even boven het maaiveld geweest!