OLD COWS           
Van Toen - Voor Nu -  Voor De Toekomst                     

Naar aanleiding van het zeer geringe aantal berichten over Dreumel in het jaar 1854, denk ik dat deel 28 het allerlaatste jaar zal worden en zijn, in deze lange reeks verhalen over 'Dreumel in het Nieuws - van 1950 tot en met 1850'. Voor de goede orde plak ik er maar wat andere berichten uit en over 1854 bij, om het nog enige omvang mee te geven. Met veel dank aan Wikipedia ... wàt een interessante wereld aan wetenswaardigheden!

Ik loop op deze zaterdagochtend, de 22e oktober 2016, even naar de garage van Burgers. Ik heb daar gisteren mijn stokoude Mazdaatje 323 afgegeven, want het verwarmingsdeel doet haar naam geen enkele eer meer aan en laat de auto steenkoud, ook tijdens lange ritten. Het systeem dat daarvoor verantwoordelijk wordt geacht, wordt vandaag en morgen en maandag 'door gespoeld' en schoon gemaakt, zo ongeveer als een wasbak weer op orde wordt gemaakt, als die verstopt zit. Ik ga even een leen autootje ophalen, want ik moet mezelf wel kunnen vervoeren. Liefst in een verwarmde wagen! 
Ondertussen ... compleet 1854 !

Is er nog iets nuttigs of zinvols dat ik, tussen 1854 en 1853 in, wens toe te voegen, vóór ik U 1853 laat zien? Nou, niet echt. Louter berichten met zeer algemene inhoud en dan nog vaak in berichten, die handelen over stukken tekst van anderen en derden. Dus bij deze ... 1853.

1852 was een opvallend langer jaar dan een aantal vorige, met uitzondering dan van 1855. Meer direct aan Dreumel gerelateerde berichten, minder vermeldingen in algemene krantenartikelen. Het mooiste vond en vind ik die prachtige kaart die ik via Wikipedia vond en die zogenaamd in 1852 werd gemaakt. 'The World in 1852'. Ik denk dat Wikipedia hier een drietal jaren naast zit, maar de vondst van deze kaart wordt er geen millimeter minder om. In tegendeel. Fantàstisch. Hierbij 1852 ...

Het op één na laatste jaar dat in deel 28, het allerlaatste deel, behandeld gaat worden is het jaar 1851. Meneer Willem Klapmuts -géén Dreumelnaar- laat zijn achternaam veranderen ... een geheel nieuw schutlaken ... verpachtingen van uiterwaarden ... een gemeenteontvanger van Wamel & Dreumel, die er met rond de 8000 guldens vandoor gaat ... en de eerste wereldtentoonstelling te Hyde Park, Londen. Een heel kalm jaar wat Dreumel betreft, hetgeen nogal bedrieglijk kan zijn, aangezien je er al geruime tijd niet -meer- klakkeloos van uit kunt gaan dat spannender zaken -ook over Dreumel- wèl in de krant zouden zijn gekomen. Desondanks, 1851 ten kranten uit ...


Ik heb het niet exact, noch bewust, bij gehouden, maar het eerste document dat ik aantref in de 'Saillant Dreumel'-verhalen-map, dateert van 1 juni 2016. De hele map heeft op dit moment, nog voorafgaand aan de rest van de 1850 documenten en afbeeldingen, een grootte van 2,9 Gb en bevat 512 bestanden in 9 mappen. Best een aardig omvangrijk stukje werk, vind ikzelf. 

Ik besteed ten slotte wat extra aandacht aan 1850. Niet alleen omdat het het allerlaatste jaar is dat in deze verhalen aan de orde komt, maar met name omdat er ook in 1850, het moge evident zijn, veel meer in de wereld en Nederland gebeurde, dan wat je aan de hand van de in de kranten over plattelands Dreumel geschreven artikelen zou kunnen vermoeden. Ik heb, toegegeven, redelijk lukraak, wat wetenswaardigheden uit Wikipedia en elders aangewend om het jaar 1850 iets beter in beeld te brengen, dan slechts met beschrijvingen van gebeurtenissen over en in Dreumel. Het eerste deel van 1850 -bijna 3 Mb- is zojuist van de pers gerold en ik laat u die onderstaand graag zien. Op naar de eindstreep!

Het finale deel van 1850 en van deel 28 en tegelijkertijd van alle Saillante verhalen over Dreumel.