Zo, de titel staat er alweer. Lekker makkelijk als je met delen van hetzelfde verhaal werkt, maar de oorspronkelijke titel, zoals hier 'Saillant Dreumel', niet telkens opnieuw verzonnen hoeft te worden, zoals met andere individuele verhalen. Gisteren, of was het eergisteren, verzon ik nog een titel voor een hartstikke nieuw hoofdstuk waarin ik graag zaken aan U voor wil leggen waar ik zelf niet helemaal of helemaal niet uit kom. Teksten die ik niet kan lezen of die in een taal werden geschreven die ik niet beheers.
De directe aanleiding van dat hoofdstuk was en is eigenlijk een foto, die ik tegen kwam, waarop een detachement marechaussees wordt afgebeeld, die in 1926 Dreumel kwamen ontruimen en helpen. U weet het vast nog wel, het jaar waarin Dreumel zowat van de landkaart af werd gespoeld en bijkans volkomen verzoop door overstromende rivieren en door gebroken dijken en dammen.
Naast al die mannen in hun uniformen, staan op die foto ook 'gewone' Dreumelnaren, maar die ken of herken ik allemaal ... niet. 'Kiekjes Kijken' heet dat hoofdstuk en de eerste vraag die ik aan u voorleg in dat nieuwe hoofdstuk is of u me zou kunnen helpen aan de namen van, en eventueel nog veel meer informatie over, alle personen op die prachtige foto. Wilt U daar per ongeluk nu al een kijkje nemen, klik dan HIER.
Onderstaand ga ik gestaag verder met u wetenswaardigheden te tonen die Dreumel in de onnoembaar veel kranten deed verschijnen. Deze keer te beginnen in 1928. Heel langzaam proef je in verschillende krantenknipsels dat er een watersnood is geweest. Nieuwe huizen worden (pas!) gebouwd voor watersnood-slachtoffers en omdat we de jaartelling achteruit beleven in al deze toch wel weer talrijke afbeeldingen, stevenen we onherroepelijk af op 1926. Dat zal nog een uitdaging worden om dat weer te geven in deze verhalen.
Maar zover zijn we nog lang niet. Laten we eerst maar eens van start gaan met 'simpel' 1928 ....
Gekenmerkt door chronische stakingen bij de steenfabriek ...
Gekenmerkt door nog steeds tekorten op de gemeentebegroting ...
Gekenmerkt door slechts één hele slechte foto over een enorme rupsenplaag in Dreumel ...
Gekenmerkt door toch weer een al 40 jaar voortdurend huwelijk ...
Gekenmerkt door het van 100 naar 90 gaan van het aantal EDAH winkels (we jaartallen immers àchteruit), waarvan eentje in Dreumel.
Gekenmerkt door en daar begint het mee, de 'onbekende' frater Alardus van den Berg, waar ik alsmaar geen gegevens van kan vinden ...
Weet u wellicht meer over hem??
Er is een gemiddeld tempo waarmee ik door die krantenknipsels heen navigeer. Ik kan dat niet in seconden of minuten of uren weer geven, maar door de bank -of elk ander willekeurig stuk meubilair- genomen, komt het er uiteindelijk op neer dat ik aan het eind van vrijwel elk weekend een volgend deel kan publiceren. Dan betekent het nog wel dat ik elke dagelijkse lunchpauze op mijn werkplek ook nog bijna volledig (op een snel sjekkie buiten roken na) gebruik om krantenknipsels op te zoeken en deze dan naar huis=home te sturen, zodat ik daar, eenmaal thuis gekomen, weer direct gebruik van kan maken om aanvullingen te plegen.
Edoch, dat gaat dit weekend niet meer lukken. Ik ben vrij lang bezig geweest, deze zater- en zondag, om wat extra zaken uit te vogelen, die me niet duidelijk waren en waar ik toch graag duidelijkheid over wilde krijgen, in ieder geval méér over te weten zien te komen dan het totale gebrek aan kennis daarover zoals tot dan toe.
Zo heb ik wat -nog steeds karige- informatie over de Wamelse burgemeester P.J.M. Schuyt (Schuijt) bij elkaar gezocht. Hij was initiatiefnemer van de stichting die na de watersnood van 1926 verantwoordelijkheid ging dragen voor het bouwen van vervangende noodwoningen voor watersnood-slachtoffers. In hoeverre dat gelukt is, laat ik maar even in het midden.
Maar het stoorde me aanvankelijk dat ik niets over de naam-gever van deze stichting wist. Dat is nu een beetje veranderd en wat ik er over heb kunnen vinden, heb ik in onderstaande afbeelding weer gegeven. Tenslotte profiteerden niet alleen getroffen Wamelnaren van die noodwoningen, maar ook Drutenaren en Dreumelnaren en Alphenaren en Appelterners. Vandaar. Maar ik weet nog steeds niet eens zijn volledige drie voornamen. Noch de datum van zijn geboorte. Weliswaar in Rotterdam en naar ik meen in 1870, maar geen exacte datum. Ik heb de geschiedenis stichting in Wamel gevraagd of ze me kunnen helpen met additionele informatie. Ten slotte was het 'hun' burgemeester en is hij aldaar, min of meer in het harnas (zij het al enige tijd ernstig ongesteld), overleden.
Maar waar een wil is, is heel vaak een weg en het liet me niet los en ik ben verder gaan zoeken. En het zou me geenszins verbazen als ik -een slordige 1,5 uur later inmiddels- toch de juiste geboorteakte van deze burgervader heb gevonden. "Prove me wrong", zou een Engelsman kunnen zeggen en een ietwat vrije vertaling zou zijn ... bewijs maar dat het niet zo is. Hier is 'ie, zomaar plompverloren tussen de normale afbeeldingen in:
De naamgever van deze best wel veel geruchtmakende stichting overleed trouwens in Wamel en in 1927 en heeft het werk van 'zijn' stichting geen richting meer kunnen geven. Wellicht dat het een minder groot drama zou zijn geworden, als hij de leiding had kunnen behouden en tegen bekrompen ideeën had kunnen optreden in de op 1926 volgende jaren.
En terwijl ik de bovenstaande afbeelding op deze site zette, was ik uiteraard al een poosje bezig met berichten te verzamelen over 1927. Het blijft wennen dat ik achteruit de geschiedenis de revue laat passeren. Maar het laat wel zien dat bepaalde aankondigingen geen opvolging meer hebben gehad, als ik daarover al niet eerder een bericht heb kunnen lokaliseren. Hetgeen allemaal niet heeft kunnen tegen houden dat het wederom gelukt is om een aantal zaken, van zeer variërende inhoud, onder en bij elkaar te plaatsen. Ik laat u die afbeelding hieronder zien, maar ben nog steeds niet door heel 1927 heen. De afbeelding begon alweer steeds groter worden, tegen de 5 Mb aan en dat is blijkbaar de limiet van per keer uploads van afbeeldingen. Niet getreurd daarom en hier is die afbeelding.
Ik ga nu niet te lang of teveel tussendoor schrijven, omdat ik onderaan deze afbeelding een paar zaken met U wil delen. Dus eerst de rest van 1927.
En dat jaar begint gelijk groots. Wat een pracht foto. Let wel ... 1927. Dat is -nu 2016- toch 89 jaartjes her.
OK, ter zake, lieve lezers en lezeressen. Omdat ik van de veronderstelling uit ga dat 1926 een heftig jaar zal worden, in de zin van heel veel berichten en commentaren in heel veel kranten en andere media, heb ik maar besloten om dit deel (5) hier af te sluiten en een geheel nieuw deel te beginnen, Deel 6 dan. Ik ga dan ook niet achteruit van 1927 achteruit naar begin 1926, maar begin met 1926 op een moment waarop de watersnood ramp nog moet beginnen. Dat is, heb ik al heel stiekum gekeken, ergens in december 1925, toen men nog van geen kwaad wist. Rond die datum begint deel 6.
Ik had u nog een PDF beloofd over 'Het Leed in Maas en Waal':
Wilt u spontaan nog eens een deel terug lezen, ga dan naar het menu en kies, of:
Klik HIER voor deel 4.
Klik HIER voor deel 3.
Klik HIER voor deel 2.
Klik HIER voor deel 1.
Een extraatje, nadat ik daar over gecommuniceerd heb met Leo van Lubeek. Het verhaal wordt hieronder duidelijk.