Het weer geven van de krantenberichten van 1925 heeft zijn allereerste zichtbare vruchten alweer afgeworpen. U zult het zo zien aan de afbeelding van al deze berichten, die ik tot nu toe tegen ben gekomen in de kranten. Opvallend is dat er relatief weinig berichten, die met Dreumel te maken hebben, in de kranten staan. En dat die, die er in staan, van een heel andere belangrijkheid getuigen dan die, die ik in deel 6A en 6B heb weer gegeven. Maar ja, de watersnood van 1926 had een omvang die vanzelfsprekend reden was voor àlle kranten om alle zeilen bij te zetten om alle naadjes van alle kousen te weten te komen over oorzaak, gevolg, oplossing en alles wat daar nog tussenin zweeft.
Dat is in 1925 een heel stuk minder en gelukkig maar. Er gaan weer 'gewoon' beesten dood vanwege bij hen ingeslagen bliksem ... burgemeesters treden af en hun opvolgers of voorgangers starten hun ambtsperiode in Dreumel ... er wordt weer melding gemaakt van verenigingen die in het leven worden geroepen ... en het leven in Dreumel gaat z'n vrij normale gangetje.
En niemand weet nog wat ze allemaal te wachten staat bij het prille begin van 1926. Gelukkig ...
Heb ik nog belangrijke meldingen te plegen vóór ik u 1924 presenteer? Ehhh ... nee, eigenlijk niet. Dus niets let me op dit moment om dat dan te gaan doen ...
1924 ... 'At Your Service':
Het blijft toch spannend, telkens weer, keer op keer. Niet zo ver terug naar boven (14-04-1924) laat ik een bericht zien, waar ik de vraag bij geschreven heb ... Waar is of was de Heersteeg? De locatie, die door de Dreumelse raadsleden was geselecteerd om daar de woonwagens te laten parkeren, als enige pek in Dreumel waar dat toe gestaan zou worden. Voor een sta-geld van 1 gulden per dag nota bene.
Plots herinnerde ik me dat ik ooit eens een digitale rivier-kaart van Dreumel was tegen gekomen (Tijdens de zoektochten die te maken hadden met het beroep Bakenmeester) en deze kaart had veel indruk op me gemaakt. Een kaart die samen gesteld werd in 1821. Het is nauwelijks te geloven dat ze toen een dergelijke, zeer gedetailleerde, kaart konden maken. Wederom blijkt dan maar weer dat we onze voor- en verdere voorouders zeker niet en nooit moeten onderschatten.
Ik heb die kaart weer tevoorschijn gehaald uit het digitale archief en ik vind het prachtig dat ik u die kaart èn met name de Heersteeg onderstaand mag presenteren. Fantàstisch hoe telkens de bewaarde geschiedenis antwoorden aan reikt voor heden.
Ook weer opgelost. En dat geldt eigenlijk ook voor heel 1923. Er is weinig echt sensationeels over te rapporteren, anders zou ik dat zeker doen. Ik laat u de overige geselecteerde en verwerkte berichten van 1923 zien, en zijn dan aan het slot gekomen van Deel 7.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vim_(merk):
Vim is de naam van een schuurpoedermerk dat in 1904 door de Lever Brothers (William en James) op de Engelse markt werd geïntroduceerd. De naam is afkomstig van het Engelse woord vim, dat fut of energie betekent.
Het poeder, dat verpakt was in een kartonnen cilindrische bus met strooigaatjes aan de bovenzijde, werd een groot succes en al spoedig werd het ook verkocht in andere landen, waaronder in Nederland vanaf 1921. Het concern was inmiddels tot Unilever uitgegroeid. Oorspronkelijk werd dit modern en praktisch poeder ook aangeprezen als schoonmaakmiddel voor automobielen en vensters. Vanaf 1926 werd het enkel voor huishoudelijke doeleinden aanbevolen. Vooral bij het schuren van aanrechten en pannen kwam Vim te pas.
Eind jaren 60 van de 20e eeuw (1971 in Nederland) kwam het vloeibaar schuurmiddel Jif op de markt, dat in 2001 werd omgedoopt in Cif.
Een slogan van Vim was: Vim schuimt en kan niet krassen, maar het voor het schuren gebruikte silicaat werkte niet geheel krasvrij. In het vloeibaar schuurmiddel werd dit vervangen door het zachtere calciet.
Deze ontwikkeling maakte dat het klassieke merk Vim in 2004 van de Europese markt verdween. In sommige delen van de wereld wordt het vloeibaar middel Cif nog onder de merknaam Vim verkocht.
Het merk Vim is tegenwoordig eigendom van multinational Spotless Group SAS. Producten onder de merknaam Vim zijn weer in Nederland geïntroduceerd door Spottles Benelux (voorheen Citin Home Care Products).
Het is zeer goed mogelijk en te verwachten, dat ik nog een keer terug kom op de melding hier niet ver boven (D.d. 03-07-1923) over de gebroeders van Welie. Ik heb een inmiddels gemaakte afspraak voor over een paar dagen met Gerard van Welie die, met name over deze, z'n eigen immers, familie bergen met informatie bezit. En dus ook over deze drie christelijke heren. Hij heeft me al voorspeld dat er een ruime keus is aan professioneel gemaakte foto's van die drie geestelijken en dus is de kans niet gering dat ik eventuele mooie vruchten van dat bezoek hier alsnog ga weer geven.
Edoch, aan alles komt uiteindelijk een eind en dat is op dit moment aan Deel 7, van deze uiterst lange verhalen reeks over Saillant Dreumel in het nieuws. Of ik ooit 1850 ga halen met deze serie artikelen en afbeeldingen, wordt met elk deel onzekerder. Niet omdat ik verwacht dat ik binnenkort niet meer in staat zal zijn om verder te gaan met deze reeks, maar omdat het nog heel lang zal duren eer ik bij 1850 aan zal komen. En ik ben er nog niet onomstotelijk helemaal zeker van of ik er al die tijd wel in wil blijven investeren. Aan de andere kant heb ik mezelf toch beloofd dit geheel af te willen ronden en vooralsnog kom ik die persoonlijke belofte dan nog maar zo goed mogelijk na.
Deel 8 staat in de startblokken en met het verzamelen van krantenberichten over 1822, ben ik al ruim over de helft van dat jaar gearriveerd. U zult daar de resultaten van in deel 8 kunnen aanschouwen. Ik rond eerst dit deel 7 af.
Eind deel 7.
Voor een directe link met deel 6B, klik HIER.
Voor een directe link met deel 6A, klik HIER.
Voor een directe link met deel 5, klik HIER.
Voor een directe link met deel 4, klik HIER.
Voor een directe link met deel 3, klik HIER.
Voor een directe link met deel 2, klik HIER.
Voor een directe link met deel 1, klik HIER.