OLD COWS           
Van Toen - Voor Nu -  Voor De Toekomst                     

De 22-ste van juli is het inmiddels. De heetste dag van 2016 hebben we eergisteren ternauwernood doorstaan en vandaag is het 27 graden in m'n woonkamer. Een ventilator draait achter me op volle toeren om me nog een fractie van een aangenaam gevoel toe te waaien. Sinds ik best wel lang in de tropen heb gewerkt, en daar jaren achtereen met tegen en rond en boven de 40 graden (Celsius) te maken had en twee tot drie keer per werkdag thuis kleding moest gaan verwisselen, droge in plaats van kleddernatte bezweette, vind ik het klimaat alleen nog maar prettig zo ergens tussen de 15 en 20 graden, matig zonnetje en redelijk wat verkoelende wind. Hoe kouwer, hoe beter is nóg beter.

Veel minder inspanning, op liggen en slapen na mogelijk, kun je dan ook niet anders verzinnen dan voor een computer. Van je hersenen laten werken ga je niet zweten en van het bewegen van je vingers en muis is -voor zover mij bekend- nog nooit iemand ten gronde gegaan. Dus ik heb het er maar op gewaagd en heb 1919 voor u en mezelf gegenereerd. 

Hetgeen wat langer heeft geduurd dan gewoonlijk. Dat heeft ermee te maken dat ik onderwijl weer een bezoek heb gebracht aan de absolute Guru van Dreumel, als het gaat over wie hier allemaal geleefd, -woond en -werkt hebben. Gerard van Welie, u kent hem allemaal. Ik had hem gevraagd om informatie over een aantal van Welie geestelijken, die ik in de krantenberichten van 1923 heel kort de revue heb lagen passeren.  Deze foto's vinden hun oorsprong dan ook bij www.tremele.nl.

Maar met de omvangrijke stapel waardevolle documenten die Gerard me zeer bereidwillig ter beschikking stelde, heb ik toch weer wat extra en prettige arbeid mogen verrichten om daar iets digitaals van samen te stellen. Ik meen al eerder ergens gemeld te hebben dat dat wel eens een extra en nieuw hoofdstuk zou kunnen worden en dat begint steeds vastere vormen aan te nemen.  

Maar ... 1919 dus : Gemeenteraadsverslagen, daar deden we toen nog niet aan, vermoed ik. Des te meer aan het trachten te vinden en behouden van leerkrachten. Er waren geen kolen meer om de gemalen te laten draaien en er wordt gesproken over een revolutiegevaar. De  kranten zijn Dreumel nog lang niet zat en blijkbaar gaf Dreumel daar ook geen aanleiding toe.







AANVULLING (31-07-2016) : Deze twee krantenberichten staan hogerop al een keer eerder gemeld. Omdat daar de naam van de redder niet verder werd geduid, kon ik ook geen verdere gegevens daarover zoeken of vinden. Maar een zeer behulpzame lezeres had meer informatie over deze persoon en laat me het volgende weten:

Volgens mij is dit P. Verdijk, want in Dreumel was geen visser P. Vink.

P.G. Verdijk, schippersknecht te Dreumel, heeft 3 Februari 1919 twee kinderen, die in een groot wak waren gereden, gered. Verdijk, het ongeluk ziende, snelt aanstonds toe.

Hij ontdeed zich onder het rijden van zijn jas. In grote vaart aankomende, sprong hij te water en bracht een der kinderen in veiligheid. Het andere kind was onder het ijs geraakt. Duikende wist Verdijk het meisje bij de haren te grijpen en op deze wijze te redden. Verdijk heeft herhaalde malen personen het leven gered. Hij heeft nog nooit daarvoor eene beloning ontvangen. Aan Verdijk is een getuigschrift in lijst en een bedrag van f 60,- toegekend.

Dankjewel, Wilma van Oss, voor deze participerende aanvulling..


1919 Is nog niet geëindigd, of het lijkt alsof ik direct 1918 hieronder presenteer. Maar in de afgelopen week heb ik op m'n werk tijdens koffie-, lunch- en theepauzes druk afbeeldingen zitten verzamelen over 1918 en die elke dag naar huis verstuurd. Ze daar weer verwerkt in m'n Power Point bestanden, waar ik al deze afbeeldingen in samen stel en zo lukte het om nu (23-07-2016) toch al een aardig groot deel van 1918 hier aan toe te kunnen voegen. Ik schreef al eens dat ik geen bestanden in dit website-programma kan uploaden die per stuk groter zijn dan 5 Mb en dat is dan de hieronder afgebeelde afbeelding ook niet, eigenlijk 4,9 Mb.

Puur uit een al heel lang sudderende nieuwsgierigheid om eindelijk eens te weten hoeveel handelingen ik eigenlijk verricht om één krantenknipsel van Delpher.nl af te plukken tot het in een kant en klare afbeelding staat, heb ik dat eens geteld. Gaat zo een operatie van begin tot eind geheel in één keer goed, dan vergt dat minstens 15 handelingen: de volgde krant aanklikken op Delpher ... in of uitzoomen, net hoe de krant verschijnt ... screenshotprogrammaatje aan klikken ... krantenknipsel kopiëren ... naar de Power Point ... plakken ... kader er omheen ... terug naar de krant in Delpher ... datum screenshot-ten ... terug naar Power Point ... plakken .. kader er omheen .. alles op de juiste positie zetten ... minstens 15 handelingen!!

Alleen in de afbeelding hieronder staan ongeveer ... ik herhaal ONGEVEER ... 100 krantenknipsels, dus dat zijn alleen al minstens 1500 handelingen ... als alles in één keer goed gaatGoh, verbazingwekkend & verbijsterend veel en dan heb ik het nog niet eens over het niet onvake aantal keren als het niet in één, maar pas in twee of drie keer, goed gaat … de teksten die erbij staan en artikelen en foto's, die verder verklarend zijn voor iets dat me in een krantenartikel niet -helemaal-duidelijk is ... en ga zomaar door.  Geen wonder dat je er muishanden en dito ellebogen aan over zou kunnen houden. Tegelijkertijd maakt het duidelijk dat Dreumel minstens 100 x in het nieuws was. Ook niet gering.

En dan nog meer dan 4 maanden te gaan in 1918 !!

Hier zijn ze:

Jaar 1917 staat er aan te komen, alhoewel dit dan wel een hele lange bladzijde gaat worden. Weet u waar ik zó blij mee ben ... ? 

Dat Strato, de provider van deze website, slechts verhalen telt om te bepalen of je aan je limiet -van 1000 verhalen- zit. Gelukkig tellen ze niet het aantal kilo-bijtjes, want dan zat ik zeer waarschijnlijk al lang aan m'n limiet. 1917 Is in wording (24-07-2016). Patience is a virtue !

En het grote voordeel dat u als lezer of lezeres heeft, is dat u eigenlijk nergens op hoeft te wachten, maar heerlijk verder kunt gaan met onderstaande krantenknipsels. En ik ben blij, alhoewel er weer een aantal dagen tussen zitten, tussen nu en 24-07-2016, dat ik het aan u mag presenteren. 1917 Was geen erg opvallend jaar, al heb ik me oprecht afgevraagd hoe je nu geen kolen meer kunt hebben om je gemaal te laten draaien als het water te hoog wordt. En hoe het vervolgens onbeschaamd kan gebeuren dat bij een eerder aanlegplaats van een boot vol met kolen, die juist op weg is naar dat Dreumelse, deze daar ter plekke ongestraft geconfisqueerd wordt omdat de mensen in die andere gemeente -ook- kolen nodig hadden. Ik vraag me nog af wie die confiscatie verordineerd heeft !  

Maar u mag uiteraard geheel zelf bepalen hoe interessant u 1917 vindt. Of juist het omgekeerde :

Het eind, eigenlijk het begin, van 1917 is een beetje vreemd en abrupt. Maar als er per ongeluk net geen leuke of leukere krantenknipsels in de kranten te vinden zijn rond die periode, kan ik niet anders dan het net zo weer geven als ik het aan aantref. 

1917 wordt afgesloten en aan 1916 wordt al gesleuteld. Ondertussen heb ik nog prachtige documenten van de van Welie geestelijken liggen, waar ik graag nog verder mee wil. En uiteraard zijn er nog heel veel overledenen op het protestantse kerkhof, waar ik nog heel veel verhalen over mag en wil componeren. En ik ben bij lange na nog niet klaar met het registeren van de Dreumelse digitale overlijdensakten (buiten deze website om), waar maar liefst tien complete jaren aan toe werden gevoegd, medio 2015. En ik kan en wil er ook niet omheen, maar ik ben nu bij 1916 aan gekomen van de periode 1850-1950, waar ik mezelf ooit eens van heb kunnen overtuigen dat ik uit die 100 jarige periode vrijwel alles over Dreumel online wil zetten. Niet langer in de digitale kranten die Delpher.nl presenteert, maar op m'n eigen website, die toch hoofdzakelijk  en nog steeds over Dreumel gaat. Met dat al kan ik nog menige regenachtige zaterdagmiddag vullen!

 1917 is ten einde.

Wilt u eerder in deze serie gepubliceerd verhalen terug lezen, verwijs ik u graag naar het hoofdmenu.